HiChB 2020/12
Nie dajmy się pandemii!
Trzeba przyznać, że epidemia koronawirusa SARS-CoV-2 niestety nie traci swojego impetu i pewnie nieprędko wrócimy do normalności, znanej z 2019 roku. Pocieszające jest jednak to, że zarówno hodowcy bydła mlecznego, jak i przetwórcy mleka się nie poddają i przez ostatnie miesiące nauczyli się żyć, pracować i co najważniejsze produkować w warunkach pandemicznego rygoru sanitarnego. Dlatego, tak jak na wiosnę, tak i w grudniowym numerze naszego czasopisma, Temat Miesiąca poświęcamy właśnie problemowi funkcjonowania w dobie zagrożenia koronawirusem. Rozmawiamy z hodowcami, zakładami mleczarskimi, oraz pokazujemy jak działa w tych trudnych warunkach Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, dostarczając niezbędnych w każdym gospodarstwie usług. Trzeba przyznać, iż obraz, który pojawia się w tych tekstach, daleki jest od aury niepokoju i niepewności, którymi nacechowane były artykuły publikowane wiosną. Czy okrzepliśmy i nauczyliśmy się żyć w czasach pandemii? To ocenią już Państwo sami po lekturze wspomnianych artykułów.
Oprócz tego, w ostatnim w tym roku numerze „Hodowli i Chowu Bydła” nasi czytelnicy przeczytają o nowej inwestycji Mlekpolu w Mrągowie, korzystaniu z wartości hodowlanej w Gospodarstwie Rolno-Hodowlanym w Żydowie, a także zapoznają się z cechami zdolności udojowej. Szczególnie polecamy analizę Top 100 jałówek genomowych wg Indeksu Ekonomicznego w sezonie 2020.2 oraz mini poradnik jak ocenić kondycję krowy.
Naturalnie w najnowszym numerze naszego miesięcznika nie zabraknie artykułów dotyczących żywienia, zdrowia i ekonomiki w hodowli bydła mlecznego, oraz nowinek technologicznych.