Badania nad mlekiem A2A2 nabierają rozpędu

Projekt „A2A2, nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”, prowadzony przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka i współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, zakłada zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności. Jego naczelnym celem jest zgenotypowanie określonej puli bydła w celu oceny możliwości stworzenia w Polsce subpopulacji krów tzw. A2A2.

Aby to osiągnąć, ogłoszono nabór chętnych stad do badań genetycznych, który spotkał się z ogromnym zainteresowaniem wśród hodowców. Rejestracja została zamknięta po czterech dniach, a zgłoszona liczba samic przekroczyła 12 tys. sztuk. Ewentualny uzupełniający drugi nabór do projektu nastąpi po weryfikacji sztuk z pierwszego zgłoszenia.

Jednocześnie przyszedł czas, aby uświadomić konsumentów, że mleko A2 jest wartością alternatywną dla diety bezmlecznej. W tym celu została stworzona specjalna strona internetowa, pełniąca funkcję informacyjną. Oprócz tego rozpoczęto współpracę z profesorem Mirosławem Jaroszem, cenionym specjalistą w dziedzinie chorób wewnętrznych, gastroenterologii i leczenia żywieniowego, a także twórcą słynnej piramidy żywienia. W porozumieniu z tym wybitnym specjalistą została przygotowana informacja prasowa skierowana do takich mediów, jak agropolska.pl, farmer.pl, nowyprzeglądmleczarski.pl i małopolskie.naszemiasto.pl. W kampanii udział biorą także miesięcznik „Hodowla i Chów Bydła” i portal Holstein.pl. Wspomnieć należy, że dyrektor ds. hodowli Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Agnieszka Nowosielska wraz z prof. Jaroszem wzięli udział w nagraniu audycji dla Polskiego Radia, w której opowiadali o zaletach mleka A2A2.

O postępach w projekcie będziemy informować naszych czytelników na bieżąco, bo jest on ogromną szansą na stworzenie nowej gamy produktów mlecznych w Polsce. 

Nadchodzące wydarzenia