Aktywne krotoszyńskie Koło

Rejonowe Koło Hodowców i Producentów Bydła w Krotoszynie od lat prowadzi atrakcyjną działalność, nic też dziwnego, że zrzesza ok. 500 członków.

tekst i zdjęcia: Ryszard Lesiakowski

Z uwagi na dużą liczebność krotoszyńskiego Koła tegoroczne spotkania sprawozdawczo‑szkoleniowe odbyły się w trzech lokalizacjach w różnych terminach na początku lutego. Hodowcy z gmin Kobylin i Zduny zebrali się w restauracji Bajka w Kobylinie, członkowie z gmin Rozdrażew i Koźmin Wielkopolski zjechali do restauracji Perła w Orli, a z gmin Krotoszyn i Sulmierzyce przybyli do restauracji Cristal w Krotoszynie. Wszystkie zebrania prowadził prezes Rejonowego Koła Hodowców i Producentów Bydła Tadeusz Dymarski. Natomiast w spotkaniu w Orli uczestniczył prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Przemysław Jagła.

Na wspomnianych spotkaniach prezes Dymarski zdał sprawozdanie z działalności Zarządu RKHiPB w Krotoszynie w 2019 r. Poinformował o zaangażowaniu się Koła w organizację „Podsumowania wyników hodowlanych za 2018 rok” i Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Benicach w lipcu 2019. Dla członków Koła został zorganizowany wyjazd na targi Ferma Bydła ’2019. Zarząd, oprócz prowadzenia działalności merytorycznej, w minionym roku był także aktywny na płaszczyźnie kulturalno-rozrywkowej. – W lutym 2019 r. zorganizowaliśmy po raz kolejny „Bal hodowców” – informował Tadeusz Dymarski. Wspomniał także o wyjazdach zagranicznych: do Austrii na wyścigi samochodowe Formuły 1 oraz do Włoch na wycieczkę szkoleniowo-turystyczną. Zagraniczne wojaże były wspólnymi przedsięwzięciami krotoszyńskiego Koła i Wielkopolskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła. W ubiegłym roku ze składek członkowskich zakupiono dwa aparaty do badania mleka na zawartość antybiotyków, które umożliwiły przebadanie 1247 próbek. 

Spotkanie sprawozdawczo-szkoleniowe hodowców z gmin Krotoszyn i Sulmierzyce w lutym 2020 r. w restauracji Cristal w Krotoszynie