Czy mleko krowie pomoże w walce z COVID-19?

Pandemia koronawirusa rozpędza się na całym świecie, a firmy farmaceutyczne nie nadążają z realizacją zamówień na szczepionki przeciwko COVID-19. W tym kontekście szczególnego znaczenia nabiera  informacja o nowozelandzkim preparacie zawierającym białka odpornościowe, które mogą chronić komórki przed SARS-CoV-2.

Tekst: Ryszard Lesiakowski, zdjęcie: archiwum PFHBiPM, źródło: Quantec

Badania przeprowadzone przez niezależne laboratorium w USA wykazały, że preparat IDP® może chronić komórki przed koronawirusem oraz zmniejszyć nasilenie objawów COVID-19.  Firma Quantec z Nowej Zelandii opatentowała immunologiczne białka pod nazwą IDP®. Preparat ten zawiera ponad 50 bioaktywnych białek o udowodnionych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwbakteryjnych. Frakcja białkowa IDP® jest ekstrahowana ze świeżego, pasteryzowanego mleka krowiego. Założyciel Quantec i dyrektor ds. innowacji, dr Rod Claycomb informuje, że liczne zlecone testy wykazały skuteczność naturalnych białek IDP® w hamowaniu patogenów i wspomaganiu układu odpornościowego organizmu. Preparat ten skutecznie hamuje i chroni komórki przed grypą A i opryszczką zwykłą oraz okazuje się, że może również chronić przed COVID-19, zarówno w ograniczaniu infekcji wirusowej komórek, jak i zmniejszyć objawy choroby.  Quantec planuje obecnie przeprowadzenie klinicznych badań z IDP®.

Firma już produkuje serie suplementów Milkamune® dla dzieci i dorosłych, które zawierają IDP® jako substancję czynną oraz serię produktów do pielęgnacji skóry Epiology®, która wykorzystuje IDP® do zapobiegania rozprzestrzenianiu się bakterii wywołujących trądzik.