Browarniane wsparcie

Młóto browarniane, niekiedy spotyka się określenie „wysłodziny browarniane”, powstaje w procesie produkcji piwa. Jest to produkt uboczny przemysłu piwowarskiego pozostający po ekstrakcji ze zboża (najczęściej jęczmienia lub pszenicy) węglowodanów, bogaty w białko i błonnik.

> Izabela Sitek

Statystycznie z tony słodu wykorzystanego w browarach otrzymuje się 1,3 t świeżego młóta, na które składają się plewki, kiełki oraz drobiny słodu. To właśnie te elementy świetnie nadają się, czy to w formie świeżej, czy zakiszonej lub suszonej, do żywienia bydła.

Aktualnie młóto występuje na rynku w dwóch formach:

  • młóto świeże,
  • młóto suszone w formie sypkiej lub najczęściej granulowanej.

Pasza zawiera także szereg mikro- i makroelementów, witaminy B1, B2, B4, B5, A i E oraz aminokwasy limitujące produkcję mleka. Jest bardzo dobrym źródłem białka, które zaledwie w 45% jest rozkładane w żwaczu, a rzeczywista strawność w jelicie cienkim białka nierozkładającego się w żwaczu może oscylować w granicach nawet 85%.

Świeże młóto browarniane jest produktem nietrwałym ze względu na dużą zawartość wody oraz łatwo fermentujących składników i z tych względów może być przechowywane przez ok. 2–3 dni. Aby wydłużyć jego przydatność, można je konserwować przez suszenie, granulowanie, kiszenie w pryzmach, silosach lub w rękawach. Optymalne wartości w dawkach dla bydła wynoszą dziennie 6,0–8,0 kg na sztukę. Natomiast wysokowydajnym krowom mlecznym można podawać do 12 kg młóta na sztukę. Podczas planowania żywienia dla krów kiszone młóto powinno być rozważane jako pasza treściwa o wysokiej zawartości składników odżywczych. Nierzadko smakowitość młóta przekłada się na wzrost pobrania suchej masy.

Młóto browarniane suszone
Dawka dzienna dla bydła mlecznego wynosi 2–3 kg dziennie. Popularny komponent wykorzystywany do produkcji koncentratów białkowych.

Zalety młóta suszonego:

  • stabilny skład chemiczny i bezproblemowe przechowywanie;
  • dłużej zachowuje świeżość, dzięki czemu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że będziemy się zmagać z inwazją pleśni i wyrzucaniem materiału;
  • zimą nie zamarza.

Jakość młóta może ulegać zmianie, jak w każdej paszy białkowej największy wpływ na przydatność do skarmiania tego rodzaju paszy będzie miała temperatura procesów technologicznych, takich jak suszenie i granulowanie (zbyt wysoka temperatura będzie powodowała uszkodzenie białka), sposób przechowywania natomiast będzie miał wpływ na możliwość porażenia paszy pleśnią. Skład młóta może się nieco różnić w zależności od rodzaju ziarna wykorzystywanego przez browar.

Najczęstszym ograniczeniem przy skarmianiu tej paszy jest jej sezonowa dostępność (zdecydowanie łatwiej kupić świeże młóto latem) oraz problemy wynikające z nieprawidłowej konserwacji i przechowywania paszy.

Młóto browarniane, z racji swoich właściwości mlekopędnych, jest przeznaczone szczególnie dla krów mlecznych. Trzeba jednak mieć na uwadze, że nie powinno być podawane krowom zasuszonym, aby uniknąć problemów zdrowotnych w okresie okołoporodowym. Młóto ma również zastosowanie w żywieniu bydła mięsnego.

Podawanie młóta pozwala obniżyć koszty produkcji związane z żywieniem stada – ze względu na zawartość białka można je wprowadzić jako zamiennik droższej poekstrakcyjnej śruty sojowej. Należy jednak zawsze mieć na względzie zalecane dawkowanie dla konkretnej grupy zwierząt. 

Reklama

Nadchodzące wydarzenia