Giełda Fonterry: wysokie ceny nadal rosną
Na drugiej tegorocznej aukcji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o aż o 4,6%, choć ceny niektórych produktów dwa tygodnie wcześniej osiągnęły rekordowy poziom. 18 stycznia 2022 r. za masło, ser i odtłuszczone mleka w proszku (OMP) płacono najwięcej od 5 lat. Na tej akcji najbardziej zdrożało pełne mleko w proszku (PMP), tj. o 5,6% i osiągnęło średnią cenę 4082 USD/t (rekordowy poziom na przestrzeni ostatnich 5 lat pochodzi z marca 2021 roku i wyniósł 4364 USD/t). W podobnym zakresie, tj. o 5% więcej płacono za odtłuszczone mleko w proszku (OMP), za które można było otrzymać średnio 3963 USD/t i jest to najwyższa cena od lutego 2017 roku. O 5% zdrożało także masło, tj. do rekordowego poziomu w ostatnich 5 latach – 6158 USD/t. Na drugiej tegorocznej akcji Fonterry także ser Cheddar uzyskał w minionych 5 latach najwyższe notowania, tj. 5546 USD/t. Na tej aukcji nie było ofert sprzedaży laktozy oraz słodkiej serwatki w proszku i maślanki w proszku. Kolejna sesja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 1 lutego br. rl