Grzybica bydła: wysoce zakaźna choroba skóry
Grzybica bydła powoduje duże straty w gospodarstwie, zwłaszcza w odchowie młodzieży, oraz stwarza zagrożenie dla zdrowia człowieka. Jak zatem zapobiegać tej chorobie?
TEKST: LEK. WET. MALWINA JAŻDŻ, STOWARZYSZENIE „WETERYNARIA HODOWCOM” ZDJĘCIA: MICHAŁ HĄDZLIK, MARCIN WĄŻ
Skóra jest największym organem, stanowiącym 12–14% powierzchni ciała. Wpływa na nią kilka chorób, objawiających się najczęściej łysieniem, świądem, zapaleniem, zmianami guzkowymi, chrupiącymi lub łuszczącymi się, w zależności od przyczyny choroby. Najczęściej występującą u bydła wysoce zakaźną i zaraźliwą chorobą skóry jest grzybica, inaczej zwana dermatofitozą. Jej występowanie odnotowuje się w ponad 145 krajach świata, w tym w Polsce. Jest zaliczana do zoonoz, co oznacza, że może być przenoszona na ludzi, zatem stanowi bardzo duże zagrożenie dla opiekunów zwierząt, hodowców oraz lekarzy weterynarii. Globalne rozpowszechnienie grzybicy skóry u ludzi szacuje się na około 20%. Choroba ma również poważne konsekwencje ekonomiczne dla hodowców bydła, ponieważ wpływa na tempo wzrostu zwierząt w czynnej fazie infekcji, a w jej przebiegu dochodzi do licznych uszkodzeń skóry.
PRZYCZYNY
Na skutek zakażenia następuje zainfekowanie keratyny włosów i skóry dermatofitami Trichophyton verrucosum, rzadziej Trichophyton mentagrophytes, co w konsekwencji powoduje powstanie zmian na skórze, powszechnie określanych jako grzybica. T. verrucosum jest odpowiedzialny za ponad 90% przypadków. Zwierzęce dermatofity są wysoce zaraźliwe dla ludzi, należy zachować szczególną ostrożność podczas obchodzenia się z chorymi zwierzętami, aby uniknąć infekcji.
EPIDEMIOLOGIA
Infekcja rozprzestrzenia się przede wszystkim przez bezpośredni kontakt między zwierzętami, przy czym największym źródłem zakażenia są zwierzęta zainfekowane klinicznie. Zarodniki grzybów przeżywają w środowisku gospodarczym wiele miesięcy, a w niektórych przypadkach wiele lat (6–8!), i mogą być przenoszone przez sprzęt (szczotki, bramki, wózki paszowe i inne), pracowników lub poprzez bezobjawowych nosicieli na wrażliwych żywicieli, którymi są najczęściej cielęta w wieku 3–6 miesięcy. Podczas prac budowlanych w obiektach hodowlanych istnieje zwiększone ryzyko wybuchu epidemii grzybicy, z powodu znacznie większej liczby zarodników uwalnianych do powietrza.
Sposób utrzymania zwierząt ma duże znaczenie w rozprzestrzenianiu się choroby. Początkowo zmiany grzybicze widoczne są głównie na głowie i szyi bydła, co jest spowodowane ocieraniem się o płoty i przepychaniem przez pręty/belkę szyjną w celu dostępu do stołu paszowego. Warto zatem zwrócić uwagę na te elementy w obiektach hodowlanych, aby zapewnić zwierzętom jak najlepszy komfort.
Naturalna epidemia na ogół dotknie tylko młodsze sztuki (w wieku 3–6 miesięcy), chociaż starsze zwierzęta, które wcześniej nie miały kontaktu z dermatofitem, również mogą łatwo zachorować, z powodu braku naturalnej odporności.
Choroba występuje częściej w chłodniejszych krajach, na jej pojawianie się może mieć wpływ wilgotność powietrza. Ogólnie uważa się, że okres jej inkubacji wynosi około jednego tygodnia, chociaż w przypadku niektórych epidemii sugerowano cztery tygodnie.
Czynniki wpływające na podatność zwierzęcia na zakażenie grzybami to:
Zarażone mogą być również inne gatunki, w tym konie, owce, a także ludzie, u których choroba może powodować ciężkie uszkodzenia skóry. Skutki odzwierzęce są poważne. Gdy wiadomo, że w gospodarstwie występuje grzybica, należy podjąć wszelkie środki ostrożności, aby uniknąć rozprzestrzeniania się jej na personel, a zwłaszcza na dzieci.
OBJAWY KLINICZNE
Objawy kliniczne grzybicy dotyczą: zmian skórnych, świądu, wypadania włosów, słabego wzrostu młodych zwierząt. Przebieg choroby zależy od liczby i wielkości zmienionych chorobowo miejsc, ale najbardziej podatne są okolice głowy i szyi. Oprócz wieloogniskowego charakteru schorzenia poszczególne zmiany zwykle znacznie różnią się wielkością. Główne objawy, obserwowane klinicznie, to łysienie, łuszczenie się skóry i liczne strupy. Uszkodzenia są charakterystycznie szarawobiałe i mają popielatą powierzchnię. Ich zarys jest okrągły, są lekko uniesione nad powierzchnię z powodu nagromadzenia wielu warstw łusek i obrzęku tkanek znajdujących się pod nimi w wyniku umiarkowanej reakcji zapalnej. Wielkość zmian jest różna, najczęściej o średnicy 3–5 cm; w przebiegu bardziej agresywnym zmiany chorobowe się zlewają, tworząc rozległe obszary zakażenia pokryte strupami.
Stopień towarzyszącego świądu jest różny, zwykle łagodny lub w ogóle nie występuje. W większości przypadków grzybica jest chorobą samoograniczającą się, której czas trwania wynosi 1–4 miesięcy. Spontaniczne wycofanie się choroby jest prawdopodobnie przynajmniej częściowo związane z rozwojem odporności. Zmiany skórne są wyraźne od środka na zewnątrz, pozostawiają trwałe uszkodzenie skóry w postaci tkanki bliznowatej i złogów kolagenu. W efekcie jakość skóry jest niska, co może się wiązać z konsekwencjami ekonomicznymi dla hodowców. Zwierzęta, które przechorowały grzybicę, zazwyczaj są odporne na nowe zakażenia do końca życia.
DIAGNOSTYKA
Diagnostyka zakażeń grzybiczych u bydła jest bardzo istotna, ponieważ te patogeny mają duże znaczenie dla zdrowia publicznego. Warto wspomnieć, że wiele przypadków bezpośrednich przenoszenia T. verrucosum z zakażonych zwierząt na ludzi jest udokumentowanych w literaturze. Dermatofity są wysoce zaraźliwe dla człowieka, koniecznie należy zachować środki ostrożności, aby zapobiec przenoszeniu infekcji.
Diagnozę przeprowadza się na podstawie charakterystycznych dla grzybicy klinicznych zmian skórnych. Szarawobiałe uszkodzenia, przypominające azbest, są bardzo typowe dla bydła. Ostateczna diagnoza wymaga badania mikologicznego w postaci bezpośredniej mikroskopii (pokazuje składniki grzybów na włosach i skórze), można rozważyć wykonanie posiewu na podłożach mykologicznych (dokładna diagnostyka gatunku grzyba). Do badań pobiera się, za pomocą ostrza skalpela, skrawki skóry, włosów i łusek. Jeśli rozważany jest posiew, przed pobraniem materiału zmieniony chorobowo obszar należy wymazać 70-procentowym alkoholem, aby zredukować zanieczyszczenie próbki. Diagnostykę podejmuje lekarz weterynarii prowadzący stado.
KONTROLA
Grzyby wytwarzają zarodniki, które są odporne na zwykłe czyszczenie i wymagają intensywnej dezynfekcji, aby je usunąć. Są w stanie przetrwać ponad rok, więc mogą występować u zwierząt długo po ustąpieniu infekcji z objawami klinicznymi. Nawet jeśli zwierzęta zostaną umieszczone w innym obiekcie, zarodniki grzybów wciąż mogą pozostawać w środowisku! Należy o tym pamiętać!
W związku z tym obiekty hodowlane należy dezynfekować pomiędzy kolejnymi partiami cieląt, a powierzchnie drewniane traktować farbą epoksydowo-smołową (farba do drewna na bazie smoły). Trzeba pamiętać, że grzybica jest zoonozą i stanowi poważne zagrożenie dla całego personelu gospodarstwa: obsługi, hodowcy, lekarza weterynarii. Dlatego osobom narażonym zaleca się używanie rękawiczek jednorazowych i dokładne mycie rąk środkiem odkażającym na bazie alkoholu lub roztworem antyseptycznym. Szczególną ostrożność należy zachować podczas badania chorego zwierzęcia lub pobierania skrawków skóry do diagnozy.
Zakupione cielęta lub inne zwierzęta należy po przybyciu do gospodarstwa poddać badaniu przesiewowemu pod kątem zmian skórnych, a następnie oddzielić i leczyć chore osobniki do czasu ustąpienia wszystkich zmian. Pamiętajmy, że zarodniki mogą nadal być obecne!
Zwierzęta, które potencjalnie mogą mieć kontakt ze sztukami zakażonymi, powinny zostać zaszczepione, ponieważ prawdopodobne jest rozprzestrzenienie się choroby podczas późniejszego mieszania stada.
LECZENIE
W leczeniu grzybicy u bydła występują pewne przeszkody, które dotyczą:
Jeśli infekcja grzybicza nie jest uogólniona, a liczba zmian jest ograniczona, można wdrożyć miejscowe stosowanie na zmiany chorobowe (po usunięciu strupów), przez 2–3 tygodnie, nalewki z 2-procentowego roztworu jodu. Jest to skuteczna i często stosowana metoda radzenia sobie z miejscowymi zmianami grzybiczymi w terenie. Jednak dużo skuteczniejsze i bardziej opłacalne wydaje się zastosowanie szczepień przeciwko T. verrucosum.
PROFILAKTYKA ZAKAŻEŃ GRZYBICZYCH
Profilaktyka polega na szczepieniach i dezynfekcji środowiska. Środki dezynfekujące wymagają wysokich stężeń chloru (do 4%). Należy czyścić i dezynfekować wszystkie sprzęty, które mogą przenosić zarodniki grzybów (np. szczotki) oraz zadbać o higienę na legowiskach, gdzie przebywały zwierzęta zakażone. Bardzo istotny jest też mikroklimat w obiektach hodowlanych (temperatura oraz wilgotność).
Szczepienia są skuteczne w zwalczaniu infekcji T. verrucosum u cieląt i bydła dorosłego (dawka terapeutyczna jest o 50% wyższa niż profilaktyczna), a stosowane profilaktycznie, chronią stado przed wystąpieniem choroby. Działanie szczepionki polega na ograniczeniu objawów klinicznych zakażenia dermatofitami oraz wspiera proces leczenia – u zwierząt ze zmianami grzybiczymi obserwowano szybszy powrót do zdrowia, w porównaniu ze zwierzętami, które nie były szczepione. W celu wdrożenia programu profilaktycznego należy skonsultować się z lekarzem weterynarii, który doradzi, jaki schemat szczepień najlepiej zastosować w gospodarstwie, ze względu na to, że zarodniki dermatofitów mogą się utrzymywać na obiektach hodowlanych przez wiele lat!
WNIOSKI
Dermatofitoza to choroba skórna. Występuje na całym świecie zarówno u ludzi, jak i zwierząt. Zaleca się, aby zawsze brać ją pod uwagę w diagnostyce różnicowej zapalenia skóry bydła. Szybka prawidłowa diagnoza i natychmiastowe podjęcie leczenia są niezbędne, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. W celu uniknięcia wysokich strat ekonomicznych związanych z obniżonym tempem wzrostu cieląt, wydłużonym okresem odchowu i opóźnionym wiekiem pierwszego wycielenia należy rozważyć szczepienia profilaktyczne całego stada, prowadzone w ciągu całego roku.