Indeks cen żywności FAO systematycznie rośnie

Według analiz FAO systematycznie drożeje żywność w obrocie międzynarodowym. W kwietniu br. znacznie na wartości zyskał cukier, tj. średnio o 3,9 procent w skali miesiąca, następnie oleje roślinne i mięso. Natomiast produkty mleczarskie w porównaniu miesięcznym zdrożały średnio o 1,2 procent.

Tekst: Ryszard Lesiakowski, źródło: FAO

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) od wielu lat monitoruje światowe ceny podstawowych produktów żywnościowych. Służy do tego Indeks cen żywności FAO (FAO Food Price Index), będący miarą miesięcznych zmian cen żywności. Na jego wartość składa pięć podindeksów (wskaźników) cen następujących grup towarów, tj.: zbóż, oleju roślinnego, produktów mleczarskich, mięsa i cukru.

Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) w kwietniu 2021 r. wynosił średnio 120,9 punktu, jest to 2,0 punkty (1,7 procent) więcej niż w marcu i aż o 28,4 punktu (30,8 procent) więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Wzrost ten był jedenastym z rzędu miesięcznym wzrostem wartości tego indeksu do najwyższego poziomu od maja 2014 r.

* Wskaźnik cen zbóż FAO  w kwietniu br. wynosił średnio 125,1 punktu, co oznacza wzrost o 1,5 punktu (1,2 procent) od marca br. W porównaniu rocznym był o 25,8 punktu (26,0 procent) powyżej poziomu z kwietnia 2020 roku. W kwietniu br. kukurydza zdrożała o 5,7 procent w porównaniu do notowań z marca br., jej ceny były o 66,7 procent wyższe niż rok wcześniej i osiągnęły najwyższy poziom od połowy 2013 roku. W kwietniu międzynarodowe ceny jęczmienia i sorgo nadal spadały o odpowiednio o 1,2 i 1,0 procent, ale pozostały o 26,8 i 86,5 procent powyżej ich odpowiednich wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Międzynarodowe ceny pszenicy w kwietniu br. były stabilne, uzyskując poziom ok. 17 procent powyżej wartości z kwietnia 2020 roku. Z kolei międzynarodowe ceny ryżu ponownie spadły w kwietniu br., głównie w wyniku zmian kursów walut.

* Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO w kwietniu br. wyniósł średnio 162,0 punktu, co oznacza wzrost o 2,9 punktu (1,8 procent) w porównaniu miesiąc do miesiąca. Było to spowodowane  rosnącymi notowaniami olejów sojowego, rzepakowego i palmowego, które z nawiązką równoważą niższe ceny oleju słonecznikowego. Międzynarodowe ceny oleju palmowego nadal rosły w kwietniu br. w związku z obawami o wolniejszy niż oczekiwano wzrost produkcji w głównych krajach eksportujących. Ceny oleju sojowego i rzepakowego również wzrosły, sprzyjał temu silny globalny popyt, głównie ze strony producentów biodiesla. Z kolei międzynarodowe ceny oleju słonecznikowego nieco spadły.

* Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO w kwietniu br. wynosił średnio 118,9 punktu, co oznacza wzrost o 1,4 punktu (1,2 procent) od marca br., rosnąc jedenasty miesiąc z rzędu indeks ten uzyskał poziom o 24,1 procent powyżej notowań sprzed roku. W kwietniu br. notowania masła wzrosły, sprzyjał temu silny popyt importowy z Azji, pomimo słabszego popytu wewnętrznego w Europie. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły ze względu na wysoki popyt importowy z Azji Wschodniej, częściowo spowodowany obawami potencjalnych opóźnień w dostawach spotowych z Europy i Oceanii. Wzrosły także ceny sera ze względu na wysoki popyt z Azji, przy niższej niż oczekiwano produkcji w Europie i sezonowo malejących dostawach z Oceanii. Natomiast notowania pełnego mleka w proszku nieznacznie spadły, odzwierciedlając niższy popyt importowy na dostępne dostawy.

 * Wskaźnik cen mięsa FAO w kwietniu br. wynosił średnio 101,8 punktu, co oznacza wzrost o 1,7 punktu (1,7 procent) w porównaniu z marcem br., jest to siódmy z rzędu miesięczny wzrost do poziomu o 5,1 procent powyżej notowanego analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W kwietniu notowania mięsa wołowego i owczego wzrosły w wyniku silnego popytu z Azji Wschodniej, przy ograniczonych dostawach z Oceanii z powodu trwającej odbudowy stad i niskich zapasów. Notowania mięsa wieprzowego umocniły się w związku z dalszymi wysokimi zakupami dokonywanymi przez Azję Wschodnią, pomimo zwiększonych dostaw z Unii Europejskiej, podczas gdy Niemcy nadal nie mieli dostępu do chińskiego rynku z powodu obaw o afrykański pomór świń. W międzyczasie ceny mięsa drobiowego były stabilne, odzwierciedlając ogólnie zrównoważoną sytuacje na rynkach światowych.

* Wskaźnik cen cukru FAO w kwietniu br. wynosił średnio 100,0 punktów, co oznacza wzrost o 3,8 punktu (3,9 procent) od marca ub.r., i osiągnął poziom prawie 60 procent powyżej wartości zarejestrowanych w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Kwietniowe odbicie międzynarodowych notowań cen cukru było spowodowane dużymi zakupami w obliczu obaw o zmniejszenie światowych dostaw w sezonie 2020/21, ze względu na powolny postęp zbiorów w Brazylii i szkody spowodowane mrozem we Francji.


Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO od 2000 roku