Oleckie Święto Mleka i Miodu

Kraina mlekiem i miodem płynąca – to określenie stało się przydomkiem miasta Olecka, miejsca, gdzie hodowla bydła, produkcja mleka i pszczelarstwo od lat stoją na wysokim poziomie. Stąd też nazwa wydarzenia, które od lat łączy lokalną społeczność i na stałe wpisało się w kalendarz imprez rolniczych w regionie – Oleckie Święto Mleka i Miodu. Tegoroczna edycja, ósma z kolei, połączona z 95-leciem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku, zgromadziła tłumy zwiedzających, szukających doznań kulinarnych.

tekst: Michał Krukowski, zdjęcie: Urząd Miasta Olecka

Lokalne przysmaki i produkty mleczarskie zalały olecki Plac Wolności 7 sierpnia 2022 roku. Wydarzenie otworzył burmistrz Karol Sobczak w towarzystwie członka zarządu województwa warmińsko-mazurskiego Sylwii Jaskulskiej. Głos zabrał także wieloletni współorganizator i sponsor imprezy Jerzy Skorupski, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku. Gościem wydarzenia był wiceprezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Andrzej Steckiewicz, który pogratulował prezesowi Skorupskiemu oraz pracownikom OSM Olecko pięknego jubileuszu, a nagrodzonym najlepszym dostawcom życzył „mleka w tanku i kasy w banku”. Krajową Radę Izb Rolniczych reprezentował jej wiceprezes Mirosław Borowski.
Owe kulinarne uniesienia związane były oczywiście z mlekiem i miodem. Pierwszy konkurs o najlepszą zupę mleczną przeznaczony był dla lokalnych kół gospodyń wiejskich. Podobnie jak i drugi, o najlepszy sernik, z tym że do gospodyń dołączyli lokalni restauratorzy. Odbywały się również warsztaty dla dzieci i młodzieży, które prowadził certyfikowany dietetyk. Kącik zabaw był bardzo głośnym miejscem, ale i dorośli mogli znaleźć coś dla siebie: rywalizowali w konkursie na najszybsze wydojenie krowy, co wzbudziło wiele radości i uśmiechów wśród mieszkańców Olecka i gości. Panel koncertów rozpoczęła Miejska Orkiestra Dęta, zespoły GTZ i News, gwiazdą wieczoru zaś był zespół Milano.

VIII Święto Mleka i Miodu wpisało się w świętowanie 95-lecia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku, która słynie z wyrobu wysokiej jakości produktów mlecznych, głównie słynnych na całą Polskę serów i cukierków typu „Krówka”. Poprosiliśmy prezesa Jerzego Skorupskiego o kilka zdań podsumowania.

M.K.: Szanowny Panie Prezesie, jakie znaczenie dziś ma historia OSM Olecko?
J.S.: Doceniając znaczenie znajomości historii własnego zakładu pracy, zarządy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku założyły i kontynuują kronikę zakładu w celu upamiętnienia tradycji i ukazania byłych oraz obecnych pracowników, którzy przez lata pracy nie szczędzili wysiłku dla podniesienia znaczenia spółdzielni w przemyśle mleczarskim naszego regionu i kraju.

Jak Oleckie Święto Mleka i Miodu wpisuje się w działalność OSM Olecko?
Obchodziliśmy VIII Święto Mleka i Miodu, które na stałe wpisało się w kalendarz. Cieszy się ono dużym zainteresowaniem mieszkańców nie tylko naszego regionu, ale także gości odwiedzających nasze miasto. Tegoroczne obchody były okazją do uhonorowania pucharami i dyplomami największych producentów mleka w spółdzielni. Są to państwo Hanna i Wiesław Prostkowie, Joanna i Tomasz Kosińscy, Anastazja i Ryszard Liszewscy, Justyna i Jan Karasiowie, Agnieszka i Mieczysław Sieroccy, Alicja i Tomasz Naumowiczowie, Anna i Artur Chmielewscy oraz panowie Sławomir Chmielewski i Tomasz Wawrzyn. Dużym zainteresowaniem cieszyła się degustacja naszych produktów, szczególnie cukierków Krówka. Smakował również ser Złota Gouda z dziurami, którego produkcję rozpoczęliśmy niedawno.

W swoim wystąpieniu wspominał Pan o liczbach OSM Olecko, jakie one są, jakie są sukcesy mleczarni?
Obecnie obsługujemy około 450 dostawców z terenu sześciu powiatów i szesnastu gmin. Skupujemy ponad 51 mln litrów mleka rocznie, które przerabiamy głównie na sery typu holenderskiego. Produkujemy również masło, twaróg półtłusty, mleko spożywcze, śmietanę, śmietankę, maślankę i cukierki Krówka. Należymy do „Sieci Dziedzictwa Kulinarnego”, posiadamy znak „Jakość Tradycja” na Masło Ekstra Mazury Smak Natury i na Twaróg Naturalny Mazury Smak Natury oraz znak „Doceń Polskie” Top Produkt na ser Gouda. Produkty wytwarzamy tylko z mleka. Dbamy o to, aby odznaczały się oryginalnym i charakterystycznym smakiem. Każdy konsument, który sięga po nasze wyroby, może mieć pewność, że wspiera polską gospodarkę, a jednocześnie wybiera żywność sprawdzoną.

Czego życzy Pan pracownikom OSM Olecko i konsumentom Państwa produktów?
W związku z jubileuszem 95-lecia chciałbym serdecznie podziękować za wsparcie i ciepłe słowa o spółdzielni. Wszystkim konsumentom życzę satysfakcji z zakupu naszych wyrobów. Dziękuję również wszystkim producentom mleka i pracownikom Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku za trud i wysiłek, jaki wkładają w codziennie wykonywaną pracę.

Dziękuję za rozmowę. 

Zbliżające się wydarzenia