Polagra Food po raz pierwszy w maju

Od lat przywykliśmy do jesiennego terminu prestiżowych targów spożywczych Polagra Food. Nic też dziwnego, że tegoroczna wiosenna edycja tej imprezy zaskoczyła wiele osób, mimo że była zapowiedziana we wrześniu ub.r.

Tekst i zdjęcia: Ryszard Lesiakowski

Zaskoczeniem był nie tylko majowy termin Polagry Food. Po raz pierwszy targi te zaistniały na terenach wystawowych Międzynarodowych Targów Poznańskich jako samodzielna impreza, zatem nie towarzyszyły jej Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych, Międzynarodowe Targi Gastronomiczne i Wyposażenia Hoteli, Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego czy Smaki Regionów (targi regionalnych produktów spożywczych). Nowością tegorocznej Polagry Food była strefa szkoleniowa, w ramach której specjaliści wypowiadali się na tematy związane m.in. z budowaniem silnych marek, wymogami znakowania produktów, optymalizowaniem produkcji. Tegoroczną ekspozycję tworzyło łącznie ok. 170 firm z 18 krajów. W pawilonach wystawowych prezentowały się branże: mięsna, wędliniarska, mleczarska, piekarnicza, cukiernicza, a także przetwórstwo owocowo-warzywne oraz producenci win, wódek i likierów. Branżę mleczarską reprezentowało 20 przetwórców mleka.

Tradycyjnie od 2013 roku wystawcy rywalizowali o Statuetkę Złotego Akanta, przyznawaną za najciekawszą aranżację stoiska wystawowego w ramach konkursu Acanthus Aureus. W tym roku wyróżnienie to przyznano siedmiu firmom – wśród nich znalazła się Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita, jako jedyna firma z sektora mleczarskiego. Spółdzielnia ma jeszcze jeden powód do dumy. Otóż prestiżowym wyróżnieniem targów Polagra jest Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich. Na tegorocznej Polagrze Food takim medalem wyróżniono 11 produktów, co ciekawe, wszystkie zdobyła branża mleczarska, a 8 medali przypadło Mlekovicie!
W 2018 roku Złote Medale MTP komisja konkursowa przyznała następującym firmom:
• Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita – osiem medali za produkty: HERKULES – koncentrat białek serwatkowych WPC 80, Mega HERKULES – bez laktazy mleko odtłuszczone w proszku, Polski jogurt naturalny bez laktozy, Polska śmietana bez laktozy 18% tłuszczu, Ser pleśniowy La Polle Bleu, Ser pleśniowy La Polle Brie bez GMO, Ser Polski z dziurami w plastrach, WYPASIONE Mleko spożywcze pasteryzowane 2% tłuszczu w butelce z rączką;
• Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole – dwa medale za Mleko pełne w proszku Instant i Śmietanę homogenizowaną 18% tłuszczu;
• Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie za Masło ze Strzałkowa.

Nadchodzące wydarzenia