Utrzymuje się wzrostowa tendencja na aukcjach Fonterry
Na drugiej w tym roku sesji internetowej platformy handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade), tj. 19 stycznia 2021 r. indeks cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o 4,8%. Jest to już czwarta z kolei sesja, na której odnotowano wzrost tego wskaźnika. 19 stycznia br. na giełdzie Fonterry najbardziej, tj. o 17,2% zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny, za który płacono 5390 USD/t. O 7% zdrożało odtłuszczone mleko w proszku (OMP), płacono z nie 3243 USD/t. W podobnym zakresie, tj. o 6,6% wzrosła cena laktozy, oferowano za nią 1173 USD/t. Utrzymuje się także wzrostowa tendencja cena masła, za które można było otrzymać 4735 USD/t, tj. drożej o 4,6% w porównaniu do sesji z 5 stycznia 2021 r. O 2,2% zdrożało pełne mleko w proszku (PM), tj. do poziomu 3380 USD/t. Natomiast na drugiej w tym roku giełdzie Fonterry spadły o 0,3% notowania sera Cheddar, z który płacono 4082 USD/t. Ponadto na tej sesji nie było ofert sprzedaży maślanki w proszku i słodkiej serwatki w proszku. Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 2 lutego br. rl