22 powody, żeby pić mleko w 2022 roku!!!
Przyznajmy się, wszyscy w sylwestra obiecujemy sobie: „nowy rok, nowy ja”. Według The Statistics Portal, zdrowsze odżywianie, więcej ćwiczeń i utrata wagi były trzema najpopularniejszymi postanowieniami noworocznymi w 2021 roku. Jak się okazuje, obecność mleka w codziennym żywieniu, bardzo sprzyja spełnieniu tych obietnic!
Mateusz Uciński na podstawie Dairy Herd Management
Chociaż opinie o spożywaniu mleka są rożna, zwłaszcza ostatnio, kiedy spotyka się ono z atakami różnych organizacji pseudo-ekologicznych i wegańskich, to na szczęście utrzymanie nabiału w codziennej diecie jest wręcz niezbędne, aby zapewnić sobie doskonałe samopoczucie.
Oto 22 powody, dla których warto każdego dnia spożywać mleko i jego przetwory, bo dzięki temu zyskać można naprawdę wiele:
- Mleko zawiera mnóstwo składników odżywczych, a w tym dziewięć niezbędnych składników odżywczych, do których należą: wapń, witamina D, witamina A, ryboflawina, fosfor, witamina b12, białko, potas, niacyna.
- Utrata masy ciała – wszyscy jesteśmy winni nadmiernego rozpieszczania się podczas wakacji, ale podjadanie przekąsek napełnionych białkiem jest tak naprawdę zalecane przez dietetyków! Wysokiej jakości białko znajdujące się w mleku, serze i jogurcie sprawia, że dłużej czujemy się syci, co może pomóc w utracie wagi.
- Mleko, jako napój składa się tylko z trzech składników – mleka, witaminy D i witaminy A. Przykładowo, soki roślinne i owocowe mogą zawierać 10 lub więcej dodatkowych składników!
- Mleko nie zawiera dodanych cukrów i tylko 12 gramów naturalnego cukru (laktozy).
- Spożywanie mleka sprzyja oszczędnościom. Kupowanie mleka, zamiast soków, czy napojów gazowanych, jest zdecydowanie tańsze, a do tego zdrowsze!
- Wzrost komórek – według Medical News Today witamina D, składnik odżywczy mleka, pomaga odgrywać rolę w regulacji wzrostu komórek i ochronie przed rakiem.
- Mleko jest zdecydowanie lepsze niż napoje dla sportowców — właśnie skończyłeś trening? Pij mleko czekoladowe! Jest doskonałym źródłem elektrolitów, w tym wapnia, potasu, sodu i magnezu, które pomagają uzupełnić to, co traci się z potem.
- Ciśnienie krwi – Bardzo wielu ludzi cierpi na nadciśnienie. Według Dairy Good i National Dairy Council spożywanie produktów mlecznych wiąże się z niższym ryzykiem nadciśnienia.
- Mleko jest produktem zrównoważonym. Hodowcy bydła mlecznego starają się wytwarzać produkty bogate w składniki odżywcze, dbając jednocześnie o swoje zwierzęta i środowisko. Pamiętać jednocześnie należy, że krowy są najlepszymi recyklerami natury.
- Moc białka — jedna porcja mleka zawiera 8 gramów wysokoenergetycznego białka. Dla porównania, należałoby wypić jedną porcję soku sojowego (7 g białka) PLUS jedną porcję soku migdałowego (1 g białka), aby równała się wartości białka mleka.
- Perłowa biel — zdrowe odżywianie i dobre nawyki żywieniowe pomagają zachować mocne i białe zęby. Produkty mleczne odgrywają szczególną rolę w zdrowiu zębów, ponieważ zawierają unikalną kombinację specjalnych składników odżywczych zapobiegających rozkładowi, takich jak wapń, fosfor i białko, czy kazeina.
- Poprawiona odporność – Witamina A, niezbędny składnik odżywczy mleka, pomaga wspierać zdrowy układ odpornościowy.
- Lepsze zdrowie stawów. – Badania wykazały, że codzienne picie mleka ma związek z ograniczeniem postępu choroby zwyrodnieniowej stawów, która bardzo poważnie wpływa na naszą mobilność.
- Zmniejszenie stanów zapalnych. – Wykazano, że spożywanie niskotłuszczowego jogurtu zmniejsza przewlekłe stany zapalne, a także poprawia integralność jelit.
- Silniejsze mięśnie – Spadek tkanki mięśni szkieletowych i funkcji siły wraz z wiekiem nazywa się sarkopenią i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem upadków i może przyczynić się do złego stanu zdrowia. Picie mleka bogatego w białko i regularne ćwiczenia mogą pomóc spowolnić utratę mięśni związaną z wiekiem.
- Zdrowe jelita – Produkty mleczne, takie jak jogurt, zawierają probiotyki, które zapewniają szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. Probiotyki w diecie mogą wzmacniać dobre bakterie w jelitach, poprawiać zdrowie i zmniejszać ryzyko niektórych chorób pokarmowych.
- Zmniejszone ryzyko cukrzycy – Badania wykazały, że tłuszcz mleczny znajdujący się w pełnym mleku i serze może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
- Witamina D – Według Milk Life prawie połowa Amerykanów otrzymuje witaminę D z mleka. Jedna porcja 8 uncji zawiera 30% dziennej zalecanej ilości witaminy D.
- Mleko obniża ryzyko chorób metabolicznych. – Około jedna trzecia dorosłych cierpi na zespół metaboliczny, czyli zestaw czynników ryzyka, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób serca. Badania sugerują, że produkty mleczne mogą znacząco pomóc obniżyć te czynniki ryzyka.
- Chude mleko, bogate w wysokiej jakości białko pomaga wspierać wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej.
- Pomaga zapobiegać zgadze i refluksowi – Pikantne jedzenie powodujące zgagę? Badania sugerują, że mleko ma działanie chłodzące, a także chroni błonę śluzową żołądka i przełyk przed zgagą i redukuje refluks.
- Różnorodność i wszechstronność – Mleko, ta odżywcza potęga nie tylko świetnie smakuje sama w sobie, ale jej wszechstronność sprawia, że jest łatwa do wykorzystania w innych potrawach. Polej nią płatki zbożowe, dodaj do smoothie lub do ulubionego sosu. Możliwości są nieskończone!
Doskonale wiemy, że Hodowców, o zaletach mleka przekonywać nie trzeba, ale mamy nadzieję, że powyższa lista stanie się też trochę orężem w dyskusjach z przeciwnikami tego doskonałego, płynnego i białego złota.