Giełda Fonterry: rekordowe ceny sera
Na drugiej w listopadzie br. aukcji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o 1,9%. Rosnąca tendencja tego wskaźnika utrzymuje się od 17 sierpnia br. Na giełdzie Fonterry 16 listopada br. zdrożały wszystkie oferowane do sprzedaży produkty mleczne. Najwięcej, tj. o 3,5% wzrosła cena masła, za które płacono średnio 5534 USD/t. Ser Cheddar zdrożał o 2,2%, tj. do poziomu 5162 USD/t i jest on najwyższy od pięciu lat. Także więcej o 1,9% oferowano za pełne mleko w proszku (PMP), za które można było otrzymać 3987 USD/t. Na drugiej w listopadzie br. aukcji Fonterry średnia cena laktozy ukształtowała się na poziomie 1299 USD/t, co oznacza wzrost o 1,6%. Za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) płacono 3676 USD/t, a za bezwodny tłuszcz mleczny 6472 USD/t, tj. więcej o odpowiednio 1,4% i 1,3%. Kolejna sesja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 7 grudnia br. rl