Ograniczenie mięsa i nabiału jest mocno ryzykowne dla zdrowia.
Eksperci brytyjskiej Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB ostrzegają, że wzrost kosztów utrzymania tej jesieni może doprowadzić do utraty przez konsumentów kluczowych składników odżywczych, w tym witaminy B12 i żelaza, z powodu braku równowagi w ich diecie. Uświadomieniu tego ma służyć kampania „We Eat Balanced”.
Surowe ostrzeżenie pojawia się w badaniu przeprowadzonym przez Public First, w którym ponad jeden na czterech konsumentów (28%) je mniej mięsa, aby spróbować zaoszczędzić pieniądze.
Nowe odkrycia – zaczerpnięte z ankiety AHDB i opublikowane zgodnie ze Światowym Tygodniem Świadomości Żelaza (22-28 sierpnia 2022 r.) pokazują, że jedna trzecia (33%) zgadza się, że obecny kryzys kosztów życia sprawił, że ich dieta jest ogólnie mniej zdrowa. Skłoniło to ekspertów ds. zdrowia do poparcia kampanii AHDB We Eat Balanced, która powraca 7 września, aby zwrócić uwagę konsumentów na znaczenie zrównoważonej diety, w tym czerwonego mięsa i nabiału, jednych z najbardziej odżywczych dostępnych produktów spożywczych.
Wielokrotnie nagradzana dietetyk Priya Tew i ekspert ds. bezpieczeństwa żywności profesor Nigel Scollan udzielili wsparcia kampanii wraz z lekarką NHS i autorką Emily MacDonagh.
– Wraz z produktami mlecznymi mięso jest również naturalnym źródłem witaminy B12, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym, pomagającym nie tylko zmniejszyć zmęczenie, ale także chronić nasz układ odpornościowy” – powiedziała Tew. – B12 nie można również naturalnie znaleźć w żywności pochodzenia roślinnego, co może stać się większym wyzwaniem dla osób, które borykają się ze zwiększoną presją na domowe budżety żywnościowe.
Profesor Scollan, dyrektor Instytutu Globalnego Bezpieczeństwa Żywności i profesor Nauk o Zwierzętach na Queens University w Belfaście dodał: „Mięso zawiera do dziewięciu mikroelementów, a mleko zawiera siedem, z których część może być trudna do uzyskania z innych źródeł żywności. Na ich niedobory może być narażona części populacji, w tym młodsze kobiety (żelazo) i osoby starsze (witamina B12 i białko – sarkopenia).
Zgodnie z danymi National Diet and Nutrition Survey (NDNS), prawie połowa dziewcząt i młodych kobiet w wieku od 11 do 18 lat cierpi z powodu niskiego spożycia żelaza, z czego jedna na dziesięć ma niski poziom żelaza. Niskie spożycie żelaza dotyczy jednej czwartej młodych kobiet w wieku od 19 do 25 lat, podczas gdy jedna na 20 ma niski poziom żelaza.
Badanie prowadzone przez profesora MacDonagh’a tłumaczy również obawy rodziców dziewcząt i młodych kobiet w wieku od 11 do 18 lat, przy czym ponad jedna czwarta (27%) wie lub podejrzewa, że ich córka może mieć niedobór żelaza, a 95% twierdzi, że obawia się wpływu niedoboru żelaza na stan zdrowia ich córki. Objawy niedoboru żelaza to zmęczenie i brak energii, a także duszność, kołatanie serca.
Dyrektor ds. marketingu AHDB, Liam Byrne, mówi, że kampania We Eat Balanced zwraca uwagę konsumentom na niektóre sposoby utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety pomimo dodatkowej presji na budżet zakupowy, na przykład poprzez oczekiwany wzrost cen energii.
Kampania AHDB We Eat Balanced rusza ponownie 7 września i skupia się na trzech kluczowych przesłaniach:
- Mięso i nabiał są źródłem witaminy B12, która nie występuje naturalnie w żywności pochodzenia roślinnego;
- Wielka Brytania ma światowej klasy standardy produkcji;
- Czerwone mięso i nabiał z Wielkiej Brytanii należą do najbardziej zrównoważonych na świecie