Konserwant mikrobiologiczny Bacto-Silage
Bacto-Silage, oferowany przez firmę Biofeed sp. z o.o., jest preparatem mikrobiologicznym przeznaczonym do sporządzania kiszonek z roślin motylkowych, kukurydzy, wysłodków buraczanych i traw. W jego skład wchodzi pięć odpowiednio dobranych homo- i heterofermentatywnych szczepów bakterii kwasu mlekowego (Enterococcus faecium, Pediococcus acidilactici, Lactobacillus plantarum, L. buchneri, L. brevis) oraz starter umożliwiający ich szybkie namnażanie w zakiszanym materiale. Produkt oferowany jest w formie proszku, który należy rozpuścić w proporcji 100 g na 10 l wody. Jak informuje producent, tak przygotowany roztwór wprowadza aż 600 tys. bakterii na każdy gram zakiszanego surowca. W opinii firmy Biofeed preparat Bacto-Silage szybko obniża jego pH, hamuje rozwój szkodliwych bakterii, pleśni i drożdży, zwiększając tym samym stabilność tlenową kiszonki. Dzięki temu produkowane kiszonki są smakowite i mają wysoką wartość pokarmowej, co sprzyja wysokiej produkcji mleka i zapobiega stratom z tytułu odrzucania zepsutego materiału. Opakowanie preparatu o masie 1 kg kosztuje ok. 500 zł i wystarcza na zakiszenie ok. 100 t zielonej masy.
www.biofeed.pl