Mit o szkodliwości mleka obalony
Od dawna krąży w społeczeństwie narracja o rzekomym związku spożywania nabiału z wyższymi wskaźnikami śmiertelności. Teraz można już definitywnie uznać, że jest to wyłącznie szkodliwa plotka.
Tekst: Mateusz Uciński na podstawie Hoard’s Dairyman
Badania finansowane przez National Dairy Council (NDC) wykorzystały dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) oraz Centers for Disease Control and Prevention (CDC) w celu zbadania związku między spożyciem produktów mlecznych a śmiertelnością. Jest to pierwsze tego typu badanie mające na celu zbadanie związku między spożyciem produktów mlecznych a śmiertelnością przy użyciu NHANES i Narodowego Wskaźnika Śmierci CDC , scentralizowanego rejestru wszystkich zgonów w USA.
Odkrycia, po zbadaniu ponad 46 000 zgonów, wskazują, że nabiał nie jest powiązany ze śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, a zwłaszcza z powodu raka u dorosłych w USA. Zaznaczyć trzeba, że wyniki wskazywały na fakt, iż spożywanie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób serca.
Badanie zostało opublikowane w Nutrients , recenzowanym czasopiśmie naukowym szeroko czytanym przez naukowców zajmujących się żywieniem oraz specjalistów ds. zdrowia i dobrego samopoczucia w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie.
Wyniki zostały już zaprezentowane na spotkaniach i konferencjach naukowych dla grup liderów opinii. Ponadto będą stanowić część dowodów naukowych, które NDC udostępnia podczas procesu publicznego komentowania, do rozważenia w następnej aktualizacji Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów w 2025 r.
Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów na lata 2020-2025 już wskazują, że zdrowe wzorce żywieniowe, które obejmują produkty mleczne, są powiązane z niższym ryzykiem chorób przewlekłych i niższym ryzykiem śmiertelności. Co więcej, liczne badania wykazały, że produkty mleczne są powiązane z niższym ryzykiem nadciśnienia, cukrzycy typu 2, udaru i chorób układu krążenia.
Nowe odkrycia dodatkowo wzmacniają te dowody, pokazując, że nabiał jest również związany ze zmniejszonym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób serca, podczas gdy nie ma związku między spożyciem nabiału a ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny lub z powodu raka u dorosłych w wieku 19 lat i starszych.
National Dairy Council nadal będzie pracować nad strategiami, aby przekazać tę wiadomość mediom i odbiorcom konsumenckim we współpracy ze stanową i regionalną siecią kontroli, aby pomóc w walce z błędnym wyobrażeniem i zapewnieniu naukowo wspieranych korzyści płynących z nabiału.