Niewielki spadek notowań na giełdzie Fonterry

20 kwietnia br. na aukcji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie spadł o 0,1%. W największym zakresie, tj. o 3,4% staniała laktoza, za którą płacono średnio 1260 USD/t. O 3,3% spadły notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego, tj. do poziomu 6003 USD/t. Na wartości straciło także masło, za które oferowano średnio 5736 USD/t – spadek notowań o 0,6%. Na drugiej w kwietniu br. aukcji Fonterry zdrożał o 1,2% ser Cheddar, który sprzedawano w średniej cenie 4436 USD/t. Więcej o 0,4% płacono za pełne mleko w proszku (OMP), tj. 4097 USD/t. Natomiast cena odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) utrzymała się na dotychczasowym poziomie, tj. 3365 USD/t. Na giełdzie 20 kwietnia br. nie było ofert sprzedaży maślanki w proszku. Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 4 maja 2021 r. rl