Spadek cen mleka w skupie na unijnym rynku
tekst: Tomasz Roszkowski
W styczniu w Polsce po raz pierwszy od pięciu miesięcy spadła cena mleka surowego w skupie.
Pandemia koronawirusa z Chin powoli przekłada się na pogorszenie sytuacji na światowym rynku surowców, w tym mleka. Już w styczniu mleko w skupie na rynku unijnym potaniało, a ostatnie przetargi przetworów mlecznych na nowozelandzkiej platformie GDT wskazują na dalsze obniżki. Indeks GDT obrazujący zmianę cen przetworów mlecznych na początku marca bieżącego roku spadł do najniższej wartości od stycznia 2019 r. W Unii Europejskiej w ostatnim miesiącu spadały ceny hurtowe masła i mleka w proszku.
W Polsce mleko w skupie od początku naszego wstąpienia do Unii jest od kilku do kilkunastu procent tańsze od średniej unijnej – w styczniu o ponad 7%. Przy miesięcznej produkcji w naszym kraju na poziomie ok. 1 mln t oznacza to mniejsze przychody producentów mleka o ok. 112 mln zł w porównaniu do tych, które mogliby uzyskać przy cenie skupu wynoszącej średnią unijną.
W ostatnim miesiącu odbyły się dwie aukcje na platformie Global Dairy Trade (GDT) – 18 lutego i 3 marca. Indeks GDT wyrażający zmiany cen przetworów mlecznych spadł na pierwszej z nich o 2,9%, natomiast na drugiej obniżył się o 1,2%, co w sumie przez miesiąc oznacza zniżkę o 4,1%. W ujęciu rocznym (początek marca 2019 – początek marca 2020) wartość indeksu obniżyła się o 7,8%.
Mleko pełne w proszku (WMP) w ciągu dwóch ostatnich aukcji GDT potaniało o 2,9% i kosztowało 2952 USD/t, jest tańsze o 7,3% w stosunku do ceny z początku marca 2019 r. Z kolei cena mleka odtłuszczonego w proszku (SMP) spadła o 5,5%, do 2747 USD/t, a przez ostatni rok podniosła się o 11,6%. Cena masła obniżyła się o 3,0% i wyniosła 4131 USD/t, jest o 11,3% niższa niż w tym samym czasie przed rokiem.
32,27 EUR/100 kg wynosiła średnia cena skupu mleka w Polsce w lutym
Średnia cena mleka surowego w skupie w Unii Europejskiej obniżyła się w styczniu o 0,7%, do 35,34 EUR/100 kg. W UE-27 od osiągniętego maksimum w grudniu 2013 r. (40,27 EUR/100 kg) mleko obecnie jest tańsze o 12,2%. W styczniu najbardziej podrożało we Włoszech – o 2,6%, do 39,70 EUR/100 kg; w Czechach – o 1,0%, do 34,58 EUR/100 kg; na Litwie – o 0,7%, do 30,83 EUR/100 kg. Największe spadki cen mleka wystąpiły w Irlandii – o 5,1%, do 34,67 EUR/100 kg; w Belgii – o 2,9%, do 34,33 EUR/t; w Szwecji o 2,4%, do 35,21 EUR/100 kg.
W Polsce w styczniu mleko w skupie potaniało o 1,7%, do 32,76 EUR/100 kg. Od szczytu wyznaczonego w grudniu 2013 r. (37,17 EUR/100 kg) cena jest niższa o 11,9%. Według wstępnych danych w lutym cena mleka w skupie w Polsce spadła o 1,5%, do 32,27 EUR/100 kg. W styczniu mleko w Polsce było tańsze od średniej unijnej o 7,3%.
W Unii Europejskiej w okresie 09.02– 08.03.2020 cena WMP obniżyła się o 3,0%, do 2973 EUR/t (przez ostatni rok wzrosła o 3,2%). SMP potaniało o 4,7%, do 2494 EUR/t (przez rok wzrost wyniósł 30,1%). Cena masła spadła o 2,8%, do 3514 EUR/t, i jest niższa o 16,0% w porównaniu do ceny sprzed roku.