Unijna cena mleka na wysokim poziomie

tekst: Dorota Śmigielska

Nie spełniły się prognozy Komisji Europejskiej, które przewidywały, że w listopadzie trend wzrostowy ceny mleka zostanie wyhamowany. Według najnowszych danych prezentowanych przez KE średnia cena mleka w Unii Europejskiej w listopadzie 2020 r. wzrosła w porównaniu do października o 1% i wyniosła 35,40 EUR/100 kg. W relacji rocznej była niższa o 0,7%.

Pomimo utrzymującego się trendu wzrostowego cenie unijnej jeszcze daleko do maksimum, jakie osiągnęła na przestrzeni ostatnich czternastu lat. Różnica między najwyższą ceną, która wynosiła 40,27 EUR i była wypłacana w grudniu 2013 r., a ceną bieżącą wynosi ponad 12,09%.

Analizując dane za listopad 2020 r., cena mleka wzrosła w dwudziestu trzech państwach członkowskich, z czego największe podwyżki odnotowano: w Polsce – o 6,2%, do 34,51 EUR/100 kg, w Szwecji – o 4,5%, do 37,88 EUR/100 kg, w Czechach – o 4,4%, do 31,99 EUR/100 kg, na Litwie – o 3,2%, do 31,52 EUR. W Słowacji cena w listopadzie utrzymała się na takim samym poziomie jak w październiku i wynosiła 32,29 EUR. W innych krajach: Francji, Danii i Malcie, ceny mleka spadły, z czego największy spadek miał miejsce we Francji – o 2,4%, do poziomu 36,87 EUR/100 kg.

35,40 EUR/100 kg
– średnia cena skupu mleka w UE

Jak wcześniej wspomniano, w Polsce odnotowano największy w relacji miesięcznej wzrost ceny mleka spośród wszystkich krajów członkowskich. W relacji rocznej również był to jeden z największych wzrostów i wyniósł 5,1%. Komisja Europejska przewiduje, że w przypadku Polski trend wzrostowy utrzyma się także w grudniu, a szacunkowa cena będzie wynosić 35,75 EUR. Cena naszego surowca coraz bardziej zbliża się do średniej unijnej. Różnica między ceną uzyskiwaną przez unijnych producentów a tą, którą otrzymują hodowcy w Polsce, coraz bardziej się zmniejsza i w listopadzie wynosiła 2,51% – była najmniejsza od kwietnia 2018 r. Pomimo wzrostu ceny mleka w naszym kraju nadal pozostajemy na bardzo dalekim miejscu. W listopadzie aż w dwunastu krajach producenci mleka otrzymywali wyższe ceny niż polscy rolnicy. Niższe ceny odnotowano w Belgii, Bułgarii, Czechach, Estonii, Hiszpanii, Chorwacji, na Litwie, Łotwie, Węgrzech, w Portugalii, Rumunii, Słowacji i Słowenii.

W ostatnim czasie odbyły się dwie aukcje na platformie Global Dairy Trade – pierwsza jeszcze w połowie grudnia 2020 r., druga na początku stycznie 2021 r. Ogólny indeks cenowy na pierwszej z nich wzrósł o 1,3%, do 3317 USD, natomiast podczas drugiej wzrost był zdecydowanie większy, o 3,9%, do 3420 USD. Od stycznia 2020 r. do stycznia bieżącego roku wartość indeksu wzrosła o 6,3%.

Podczas ostatniej aukcji (5 stycznia 2021 r.) ceny wszystkich oferowanych kategorii produktów wzrosły, z czego największy wzrost miał miejsce w przypadku laktozy – o 7,4%, do 1099 USD/t; masła – o 7,2%, do 4526/t; maślanki w proszku – o 6,9%, do 2876 USD/t. Notowania odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły o 4,1%, a cena ukształtowała się na poziomie 3044 USD/t, bezwodny tłuszcz mleczny kosztował 4604 USD/t, co oznacza wzrost o 5,5%. Notowania sera Cheddar i pełnego mleka w proszku wzrosły odpowiednio o 5,0% i 3,1%, a ich ceny wynosiły: w przypadku sera 4078 USD, a PMP – 3306 USD/t. 

Średnia cena skupu mleka w UE i Polsce w okresie 2003–11.2020; źródło: KE

GDT Price Index 2015–05.01.2021; źródło: www.globaldairytrade.info