Stabilizacja na aukcji Fonterry
Na pierwszej w kwietniu br. aukcji prowadzonej przez nowozelandzki koncern mleczarski Fonterra (Global Dairy Trade) indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o 0,3%. Tym samym nie doszło do kontynuacji spadku notowań, co wydarzyło się 16 marca br. Na giełdzie Fonterry 6 kwietnia br. najbardziej, tj. o 17,6% zdrożała suszona maślanka, za którą płacono 3710 USD/t. O 2,2% zdrożał ser Cheddar, można było go spieniężyć w średniej cenie 4393 USD/t. W podobnym zakresie zdrożało masło, tj. o 2% do wartości 5776 USD/t. Nieznacznie, tj. o 0,8% wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego, za który płacono średnio 6209 USD/t. Odtłuszczone mleko w proszku (OMP) sprzedawano w średniej cenie 3367 USD/t – wzrost o 0,6%. Natomiast cena pełnego mleka w proszku (PMP) utrzymała się na dotychczasowym poziomie, tj. 4085 USD/t. Na pierwszej w kwietniu br. giełdzie Fonterry o 6,5% spadły notowania laktozy, za którą oferowano średnio 1307 USD/t. Na tej sesji nie było ofert sprzedaży słodkiej serwatki w proszku. Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 20 kwietnia 2021 r. rl