Wycielenia jesienią: Właściwe zarządzanie krowami w okresie przejściowym jest niezwykle istotne
Odpowiednie zapewnienie krowom okresu przejściowego w gospodarstwach ma kluczowe znaczenie dla pomyślnego okresu wycielenia i późniejszej laktacji.
Tekst: Mateusz Uciński na podstawie Agriland
W niektórych gospodarstwach mlecznych rozpoczął się jesienny sezon wycieleń, w innych jeszcze kilka dni zostało przed terminem wycielenia pierwszych krów. Przypominamy, że okres przejściowy to czas trzech tygodni przed wycieleniem i trzech tygodni po wycieleniu. Właśnie w tym okresie krowa mleczna stoi przed wieloma wyzwaniami fizjologicznymi, jednak suplementacja krów minerałami przed wycieleniem może zmniejszyć ryzyko chorób produkcyjnych.
Podejście zapobiegawcze mające na celu ograniczenie występowania chorób związanych z produkcją jest lepsze niż zajmowanie się problemami, które już wystąpiły. Przykładowo, u krów z gorączką mleczną osiem razy częściej rozwija się zapalenie sutka na początku laktacji, a ujemny bilans energetyczny w późnej fazie ciąży zwiększa ryzyko rozwoju przemieszczonego trawieńca (LDA) w okresie laktacji. Należy pamiętać, że przed wycieleniem poziom wapnia w diecie powinien być utrzymywany na niskim poziomie.
Ryzyko wystąpienia gorączki mlecznej zmniejsza się, jeśli przed wycieleniem poziom wapnia w diecie będzie utrzymywany poniżej 0,5% suchej masy (s.m.).
Jeśli chodzi o specyfikację minerałów, to główne jej punkty to:
- Niski poziom wapnia (<1,1%);
- 20-25% magnezu;
- 2-5% fosforu (P) (podawać w większej dawce, jeśli zawartość P w paszy jest niska);
- Witamina D – co najmniej 12 000 jednostek/100g;
- Minerały śladowe – miedź, cynk, selen, mangan, jod i kobalt, w razie potrzeby uwzględniono źródła chronione.
Minerały podaje się zwykle w ilości 120 g/krowę/dzień; jeśli posypujesz kiszonkę minerałami lepiej to robić dwa razy dziennie po 60g.
Jest mało prawdopodobne, że w okresie wycielenia nie wystąpią pewne problemy, ale ograniczenie ryzyka zmniejszy liczbę i wagę problemów, które faktycznie występują.
Monitorowanie oceny stanu ciała (BCS) jest również istotne w okresie poprzedzającym wycielenie, chociaż jego skorygowanie może być trudne. BCS musi być prawidłowy przez kilka miesięcy przed wycieleniem – krowy ze zbyt niskim lub zbyt wysokim BCS muszą być ściśle monitorowane. Krowy te są bardziej podatne na problemy podczas wycielenia i po wycieleniu i często określa się je mianem krów problemowych.