Witamina D może wzmocnić układ odpornościowy krów

Nowe badania opublikowane w Journal of Dairy Science pokazują możliwe genetyczne skutki suplementacji diety krów mlecznych witaminą D w celu wsparcia ich funkcji odpornościowych.

Tekst: Mateusz Uciński na podstawie EurekAlert

Witamina D znana jest jako kluczowy składnik zdolności organizmu do wchłaniania i zatrzymywania wapnia, niezbędnego dla procesów, takich jak rozwój i utrzymanie zdrowych kości. Odgrywa ona również ważną rolę w obronie immunologicznej. Nowe badanie opublikowane w październikowym wydaniu Journal of Dairy Science pokazują wpływ różnych źródeł i ilości witaminy D na krowy mleczne, ujawniając obiecujące możliwości poprawy zdrowia i dobrostanu.

Wspomniane powyżej badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Florida, Gainesville w USA, skupiło się na ciężarnych krowach mlecznych, ponieważ ciąża i laktacja zwiększają zapotrzebowanie na wapń. Może to wpływać na rezerwy wapnia matki, a takie dynamiczne zmiany zachodzą, gdy krowy są najbardziej podatne na choroby. Nic więc dziwnego, że witamina D może być w tym czasie szczególnie ważna, a jej stan przyczynia się do zdolności odpowiedzi immunologicznej i do nadawania odporności na infekcje bakteryjne.

U krów mlecznych, podobnie jak u ludzi, witamina D może być wytwarzana przez organizm, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych, lub może być wchłaniana ze źródeł pokarmowych. Naukowcy w tym badaniu zbadali suplementację dwóch różnych form witaminy D, cholekalcyferolu lub kalcydiolu, w dawce o jeden lub trzy miligramy powyżej ilości dostarczanej w standardowej diecie dla krów mlecznych, która zawierała 0,02 mg cholekalcyferolu na kilogram suchej masy. Cholekalcyferol jest formą witaminy D zwykle uzupełnianą w diecie krów, ale jej ​​mniej używana forma, kalcydiol, jest o krok do przodu w aktywacji witaminy D i może przynieść potencjalną korzyść w postaci utrzymania odpowiedniego statusu przy mniejszych dziennych dawkach w diecie.

Wielokrotne pobieranie próbek krwi pozwoliło zespołowi badawczemu porównać stężenie krążących metabolitów witaminy D, minerałów i metabolitów we krwi oraz stężenia i aktywność białych krwinek, które są niezbędne dla zdolności organizmu do reagowania na infekcje, takie jak inwazyjne bakterie, które często powodują choroby wymienia u bydła. Zespół wyekstrahował również DNA z białych krwinek, aby określić ilościowo ekspresję kilku genów związanych z funkcją odpornościową.

Naukowcy odkryli, że krowy otrzymujące witaminę D w postaci kalcydiolu miały zwiększoną ekspresję genów kodujących białka potrzebne do adhezji i migracji komórek, komunikacji między nimi, rozpoznawania i zabijania patogenów, w porównaniu z tymi, którym podawano cholekalcyferol. Takie zmiany mogą zwiększyć zdolność wrodzonego układu odpornościowego do odpierania infekcji we wczesnej laktacji.

Badacze podkreślają, że zmiany zaobserwowane w tym eksperymencie sugerują, że dostarczanie witaminy D w ilościach przekraczających ilości potrzebne do zapobiegania postrzeganemu niedoborowi, w szczególności poprzez suplementację kalcydiolem, może odgrywać rolę we wspieraniu wrodzonej odporności immunologicznej u krów mlecznych. Zaznaczyć jednocześnie trzeba, ze wcześniejsze prace tych naukowców wykazały pewne wskazówki, że kalcydiol może wpływać na ryzyko chorób we wczesnej laktacji. Chociaż potrzebne są dalsze badania, już obecne wyniki opublikowane we wspomnianym artykule sugerują możliwość innej interwencji dietetycznej w celu zmniejszenia zachorowań wśród krów mlecznych w ryzykownym okresie około narodzin cieląt, z pozytywnym wpływem na dobrostan krów i korzyści finansowe dla rolników.

Nadchodzące wydarzenia