Wspólny projekt klimatyczny w gospodarstwie mlecznym

Nestlé i niemiecka spółdzielnia mleczarska Hochwald rozpoczynają pilotażowy projekt niskoemisyjnej farmy mlecznej w Hesji (Niemcy), która ma być wzorem dla innych rolników.

Nestlé uruchamia swoją pierwszą „klimatyczną farmę mleczną” w Niemczech  wspólnie ze spółdzielnią Hochwald. Obie firmy od lat współpracują ze sobą, niemiecki przetwórca dostarcza m.in. ser mozzarella do pizzy Nestlé Wagner. Celem projektu pilotażowego jest zmniejszenie śladu węglowego gospodarstwa produkującego mleko do zerowej emisji. W ciągu trzech lat Nestlé Germany będzie wspierać gospodarstwo mleczarskie rodziny Frese w północnej Hesji, w którym utrzymuje się 135 krów. Ferma ta ma stać się wzorem dla innych rolników. Projekt jest prowadzony przez Uniwersytet Ekonomii i Środowiska w Nürtingen-Geislingen (HfWU), przy wsparciu naukowym i technicznym partnerów projektu Thünen Institute of Business Administration oraz Fundacji Jeziora Bodeńskiego.

30 działań na rzecz redukcji i przechowywania gazów cieplarnianych

Na początku eksperci z HfWU obliczą wszystkie emisje w gospodarstwie. Następnie, krok po kroku, wdrożonych będzie około 30 zdefiniowanych środków mających na celu maksymalne ograniczenie gazów cieplarnianych. Obejmuje to m.in.: optymalne żywienie krów, gazoszczelne magazynowanie gnojowicy, budowę biogazowni, wytwarzanie energii poprzez systemy fotowoltaiczne oraz zoptymalizowane zarządzanie stadem krów, w celu uzyskania wysokiej wydajności mlecznej.  Jednocześnie wdrożone będą działania na rzecz gromadzenia większych ilości próchnicy poprzez regeneracyjną uprawę gruntów ornych i użytków zielonych, a także planuje się sadzenie żywopłotów i drzew, aby można było magazynować więcej gazów cieplarnianych. „Klimatyczna farma mleczarska” ograniczy również stosowanie pestycydów i nawozów mineralnych.

Celem jest uzyskanie w tym gospodarstwie ciągu 3–5 lat zerowej emisji netto (w modelu matematycznym). – Oczywiście potrzeba dziesięcioleci, aby żywopłoty i drzewa urosły naprawdę duże, a gleba zgromadziła wystarczającą ilość próchnicy. W naszym wspólnym projekcie modelujemy zatem, ile CO₂ mogą faktycznie magazynować rośliny i gleba – wyjaśnia prof. Markus Frank z HfWU.

Nestlé, Hochwald i rolnik Mario Frese w równym stopniu odnoszą korzyści z projektu

–  Cele klimatyczne możemy osiągnąć tylko razem. Dlatego ważna jest dla nas współpraca partnerska z naszymi dostawcami w rolnictwie –  mówi Corinna Weinmiller z Nestlé. Z kolei Noura Rhemouga, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Hochwald, dodaje: – Produkcja  jednego kilograma mleka wiąże się obecnie z emisją  około 1,1 kilograma CO. W nadchodzących latach chcemy zmniejszyć  ślad węglowy naszych produktów mlecznych. Aby to zrobić, musimy dokładnie wiedzieć, jakie środki są rozsądne z ekologicznego i ekonomicznego punktu widzenia. Nasz wspólny projekt pilotażowy z rodziną Frese pomaga nam uzyskać wgląd w to, w jaki sposób możemy w sposób zrównoważony zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.

Natomiast  rolnik Mario Frese jest przekonany, że jego gospodarstwo może stać się wzorem do naśladowania dla innych rolników. – Projekt koncentruje się przede wszystkim na zrównoważonym rozwoju naszego biznesu. Naszym celem jest dowiedzieć się w ciągu trzech lat, gdzie występuje większość emisji w naszym gospodarstwie, w jaki sposób możemy je zredukować i oczywiście ile nas to kosztuje. Wtedy możemy wykorzystać wiarygodne i naukowo uzasadnione dane, aby pokazać, jak współczesna produkcja mleka wygląda dzisiaj – przekonuje hodowca z Hesji.

Nadchodzące wydarzenia