Irlandia: Ponad 70% konsumentów jest gotowych zapłacić więcej za produkty mleczne
Przedstawiciele Europejskiego Forum Mleka (EMF) rozmawiali w kwietniu z 1500 dorosłymi Irlandczykami, aby poznać ich opinie na temat sektora mleczarskiego w zakresie zrównoważonego rozwoju, zdrowia i zmian klimatycznych.
Tekst: Mateusz Uciński na podstawie Agriland
Jest to część trzyletniej kampanii finansowanej przez UE, w ramach której organizacja non-profit prowadzi badania również w Irlandii Północnej, Belgii, Danii i Francji. Wśród godnych uwagi wyników irlandzkiego sondażu opublikowanego w czwartek, 12 maja znalazły się następujące deklaracje:
- 84% konsumentów stwierdziło, że produkty mleczne powinny być nadal produkowane w Irlandii przy dodatkowym wsparciu dla rolników we wdrażaniu dalszych inicjatyw na rzecz zrównoważonego rozwoju;
- 72% jest gotowych zapłacić więcej za produkty mleczne, pod warunkiem, że widzą dowody na to, że podwyżka wiąże się z włączeniem do produkcji najnowszych inicjatyw ekologicznych;
- 69% uważa, że hodowla bydła mlecznego ma kluczowe znaczenie dla społeczności wiejskich i gospodarek regionalnych – 10% nie zgadza się;
- 67% uważa, że sektor jest zaangażowany w produkcję mleka w sposób bardziej zrównoważony.
Prawie połowa konsumentów uważa, że przemysł mleczarski i hodowla krów przyczyniają się do ochrony krajobrazu.
Jednocześnie prawie jedna czwarta ankietowanych wezwała do poprawy jakości wody, a następnie wsparcia bioróżnorodności (20 proc.) i zwiększenia stosowania alternatyw dla nawozów chemicznych (19 proc.).
Zoe Kavanagh, rzeczniczka EMF w Irlandii i dyrektor generalna National Dairy Council (NDC), powiedziała firmie Agriland , że nbardzo zachęciły ją wyniki ankiety.
– Kiedy przyjrzeliśmy się tym badaniom dwa lata temu, mieliśmy konsumenta, który był bardzo nieświadomy tego, co robi sektor mleczarski, aby stać się bardziej zrównoważonym. – zauważyła Kavanagh podkreślając, że irlandzki konsument odbył „naprawdę interesującą podróż” w ciągu ostatnich dwóch lat z powodu globalnej pandemii Covid-19 i wojny na Ukrainie, która zwiększyła świadomość dotyczącą produkcji żywności, łańcuchów dostaw i żywienia.
Chociaż Irlandia jest najbardziej wydajnym producentem mleka w Europie z punktu widzenia emisji, powiedziała, że przemysł mleczarski musi zrównoważyć produkcję z wpływem na środowisko.